Davonport Kitchens Logo
Davonport Kitchens Logo
Skip Navigation Links
Belgravia Kitchen Design, a light and airy conteMporary kitchen

Barn Conversion

Gemma and Kurt bought their 15th century barn and renovated their entire property, including the kitchen. When picking a design and style they needed to balance reflecting the history of the property with the contemporary twist they wanted. They were also keen to have walnut features throughout the design; hence the Davonport Belgravia collection was the perfect choice.

The Belgravia’s in-frame cabinetry gave a classic feel whilst the flooring and appliances provided a modern edge. The whole design of the kitchen was made to fit perfectly with Gemma and Kurt’s lifestyle.

“I wanted as much storage as possible – I think you can never really have enough - and spice racks on my larder door as I do a lot of spice cooking, ” says Gemma. As someone who loves to entertain, she knew the appliances she wanted in her kitchen; “I knew from the start that I wanted a Wolf oven and steam oven, while Kurt had his heart set on a Sub-Zero fridge-freezer and wine storage unit”.

The island creates a focal point with walnut forming a nice break of materials, whilst connecting the working area with the dining table.

Talking to the designer became the most valuable research tool for Gemma as this provided her with great advice.

Gemma and Kurt also had a seating area designed to further increase the ability to entertain in their new kitchen. Davonport designed and made a curved, deep buttoned leather bench seat with additional seating in the form of chairs around a beautiful bespoke dining table.

The Sub-Zero wine storage unit was placed next to this seating area in order to allow easy access to without interfering with the working of the kitchen itself. Touches like this, which make the whole space work better together, are key to bespoke kitchen design. The room had been designed not only as a functional kitchen, but also as a beautiful space to socialise and entertain in, and since having the kitchen fitted Gemma and Kurt have hosted a party for 100 guests.

View of entire Belgravia kitchen, with curved seating area
Gemma likes to cook with her family around her. The curved breakfast bar produces the perfect space for this interaction.

As well as getting the right appliances to entertain, creating a space designed for socialising was also very important. The large island with a curved chocolate walnut breakfast bar created the perfect space for guests to sit without encroaching on the working space of the kitchen. The induction hob was placed away from the breakfast bar with a steam oven and microwave opposite side to the sink, so that cooking is kept at a safe distance from guests.

The back of the island appears as panelling. However, it is actually cupboard space to use for items Gemma does not need regular access to, providing additional storage which Gemma specifically wanted.

Please visit our Belgravia collection page to find out more about this contemporary kitchen style.