skip to Main Content

Tillingham – Contemporary Classic kitchen

This luxurious, contemporary Davonport Tillingham kitchen-diner nestled away in the Haybridge Basin in Maldon, Essex was designed for Victoria and Alex Parker.

With walks and running routes that boast stunning views of the Blackwater estuary and Osea Island on the doorstep, all while being conveniently positioned to the nearby A12 for commuting, the couple fell in love with the location of the 4-bedroom detached property, and decided to make it their forever home.

As part of a large-scale renovation from the top down, Davonport were appointed to help design and manufacture all of the bespoke furniture
in the new interior.

The project consisted of a dressing room, a complete study, a utility room and the main part of the project, a luxurious kitchen-diner on the ground floor.

After visiting the Davonport showroom and workshop in Colchester, the couple were impressed with the quality and craftsmanship of the furniture. They especially loved the simplicity of the Tillingham shaker-style cabinetry. Additionally, the iconic style and professional quality of the appliances from Subzero & Wolf also caught their eye.

A generous rear extension overlooking the property’s manicured garden provided the perfect blank canvas to create their dream kitchen, and by dividing the space into 3 functional areas for living, dining, and cooking, we were able to create a design that flowed.

Davonport’s Tillingham furniture, hand-painted in contemporary greys from Little Greene (Mushroom (on the island) and Attic II), was designed and made to fit the room in a perfect L-shape. Incorporating a practical bin>sink>dishwasher run, topped in stunning quartzite and on return, a wall of stunning stainless steel Sub-Zero & Wolf appliances. Consisting of 2 Wolf M series ovens, a microwave, and steam oven in a symmetrical design either side of the Sub-Zero over and under fridge freezer.

The multi-functional island in the centre of the kitchen accommodates a raised glass bar area, with Sub-Zero wine cooler, and an expertly engineered Wolf induction hob. Crafted from glass, American chocolate walnut, and Island Pretoria granite, the different surfaces in the middle of the room combine seamlessly, adding practicality and visual interest to the otherwise linear design.

To incorporate dining into the wider room, a custom-made walnut table and plush banquette seating area upholstered in a classic light-grey leather was designed to complement the colour scheme. Positioned in close proximity to the kitchen, the area also benefits from the ambient lighting that radiates from the large ceiling box above the island.

The new kitchen flows functionally and aesthetically, with the Classic style furniture and contemporary greys perfectly combining to create a timeless scheme that wows.

Back To Top