skip to Main Content

Mayland | Designing the dream forever home kitchen

Property broker Adam and his wife Dominique had just finished an 18-month refurb on their Edwardian semi with their 3-month-old daughter in tow when he received a new instruction that turned his head.

Located in their favourite village, on a quaint little lane off the main high street, the 1920’s house had been untouched inside and outside for over a decade. However, despite the serious state of disrepair, Adam could see its potential.

After convincing Dominque of his plan to transform the property into their ‘forever home’, they reached out to several local builders who all shared the same opinion; it would be easier and more cost effective to start again with a new build.

Having put a Davonport kitchen in their period property a few years previously, the couple knew exactly what style kitchen they liked. “We essentially wanted to replicate our existing kitchen on a larger scale, but this time we also wanted to include a luxury pantry as we had the space” says Dominique.

The generous open-plan room is entered via the grand hallway, with doors that lead off to a playroom and a separate utility room, which is also designed by Davonport. It has distinct areas for cooking, dinning, and socialising, making it the perfect layout for their growing family. 

The furniture has been made in the Davonport Mayland style cabinetry for its simplicity & contemporary style. The design includes a simple mantel shelf housing a range oven, an undermounted sink overlooking the leafy walled garden, and a generous central island with stop-chamfered edge detail.

Hand painted in Farrow & Ball Purbeck Stone and contrasting Farrow and Ball Railings on the island, the bespoke Davonport furniture is topped with a light marble worksurface (Misty Carrara Satinato) and is dressed in brushed gold handles and taps for a timeless yet overarching contemporary feel.

Taking the kitchen to the next level of luxury is a signature Davonport pantry. Complete with mirrored internals and including the same worksurface as the rest of the kitchen, when opened the backlights make this a stunning feature, which the couple use as a drink’s cabinet.

The nearby utility room, with a separate entrance to and from the garden, includes a run of tall wall units and a generous butler sink, all following the same scheme as the main kitchen. 

“We’ve really enjoyed working with Davonport and love our new kitchen, it’s exactly what we wanted, brought to life” says Adam.

Back To Top